Design of the Year 2016
[email protected]
Show info
Architect
WOHA Architects Pte Ltd
Civil and Structural Consultant
LBW Consultants LLP
Mechanical and Electrical Consultant
BECA Carter Holdings & Ferner (SE Asia) Pte Ltd
Quantity Surveyor
Davis Langdon KPK (Singapore) Pte Ltd
Landscape Consultant
ICN Design International
Greenmark Consultant
BECA Carter Hollings & Ferner (SE Asia) Pte Ltd
Main Contractor
Hor Kew Pte Ltd
Client
Housing & Development Board

“ SkyVille @ Dawson… serves as a model

for urban high-amenity, high-density

megastructures – a model that is urgently

needed in many developing Asian cities.”

Designed by WOHA Architects, SkyVille @ Dawson is a public housing project commissioned by the Housing & Development Board of Singapore. Three main themes - community, variety and sustainability - form the basis of the design.

The development comprises three interconnected blocks, each of which is composed of four vertically-stacked Sky Villages, with each village containing 80 apartments anchored by a naturally ventilated community terrace and garden. The design offers a variety of unit types with flexible layouts that were developed based on column-free, beam-free apartment spaces. This approach eliminates waste whilst allowing for diverse family sizes, and various lifestyles such as home office and loft-living.

The development contains a raft of design features that augment its sustainability. In addition to using precast concrete, the walls incorporate vertical and horizontal sunbreakers, while all windows have overhangs and mid-height top-hung panels that direct breezes to seating level, enabling them to remain open during the monsoon period. Openings on all sides bring in light and air without the need for air-conditioning. All common areas are naturally ventilated and naturally lit. In total, the project features over 3.3 hectares of public gardens and achieves a 100 percent green plot ratio.

Communal areas include a plaza, located along a public linear park, that offers a supermarket, coffee shop and retail spaces; community 'living' rooms at the ground level that provide seating areas overlooking a landscaped park dotted with enormous raintrees; community pavilions for weddings and funerals; play and fitness areas; whilst courts and lawns are designed around a 150m-long bioswale. The rooftop park incorporates a 400m jogging track and pavilions that support a photovoltaic array that powers the common lighting.

ABOUT THE DESIGNER

Founded by Wong Mun Summ and Richard Hassell in 1994, WOHA is particularly known for intertwining local context and tradition with an ongoing exploration of contemporary architectural form-making and ideas. Environmental principles are fundamental to its work, which explains its unique approach to tropical architecture and urbanism, that weaves landscape and community space through porous structures. The firm's projects in Southeast Asia, China, and Australia include luxury resorts, mass-transit stations, condominiums, and public buildings. It has won many architectural awards including President's Design Award Singapore - Designer of the Year and seven Designs of the Year, Aga Khan for Architecture Award, the RIBA Lubetkin Prize, and four World Architecture Festival Awards. At the 2016 Venice Biennale, WOHA launched a new book, called Garden City Mega City, in which it shows how integrated landscape, architecture and urbanism can improve quality of life within high density environments, especially in the exploding mega cities of the tropical belt.

JURY CITATION

SkyVille @ Dawson envisions a new typology for public housing in high-density urban areas. The architects manage to break down the scale of the high-rise block into a series of vertical villages, creating meaningful communal spaces akin to the traditional kampong, or village.

At 11-storey intervals in elevation, horizontal planes with luscious greenery are inserted to create a spacious and airy environment for each residential cluster. These intervals coincide with, and recall, the heights of the first generation of public housing in Singapore. This brings the familiarity of a ground-level void deck to even residents who are living at higher levels.

A variety of communal spaces such as 'living' rooms and sky gardens are carefully curated along the 'streets' in the sky at three strategic levels to create a more human-scaled environment in a 47-storey building complex. A repetition of simple geometry creates a rich diversity of spaces, visual connectivity and a sense of orientation.

The Jury commends SkyVille @ Dawson for being an exemplar for future public housing design, while still retaining the spirit of the old kampongs.

NOMINATOR CITATION

Paul Finch
Programme Director
World Architecture Festival

In the history of Singaporean public housing, SkyVille @ Dawson represents a new peak of design quality. Over the past 50 years, the necessity for economical homes, delivered in quantity, has presented architects with a difficult challenge: how to create high-density estates without losing a sense of community for their inhabitants? This is an even greater challenge with respect to tall buildings, but WOHA has demonstrated that it is possible to respond triumphantly.

For many reasons, SkyVille's design is an exemplar for public housing authorities beyond Singapore's boundaries. First, despite the provision of 960 units in three linked blocks, residents can relate to a discrete group of neighbours as a result of the arrangement of stacked 'sky villages', thereby humanising the scale of the towers themselves.

Secondly, community terraces and gardens have been designed into each of these 'villages'. These enhance the sense of neighbourhood, but they are also supplemented by beautifully detailed facilities for all residents at ground and roof levels.

Third, the environmental design marks a sophisticated synthesis of a contemporary aesthetic with construction and materials technology, and a deep understanding of tropical conditions that exploits the benefits of light, sun and breeze while mitigating overheating and monsoon conditions.

Finally, the design celebrates what is often treated in a utilitarian way. The height of the blocks is enjoyed, not disguised, even though scale is modified through the village strategy. The generous landscape provision means that formal family occasions can be conducted, as well as more prosaic day-to-day activities.

The result is a residential and architectural landmark for users of all ages that is simultaneously large and small in scale, intimate and public, generous and economical, protective and inviting. It is no exaggeration to describe SkyVille @ Dawson as proving the dictum of Royal Institute of British Architects (RIBA) Gold Medallist Berthold Lubetkin: "Nothing is too good for ordinary people".